Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen

Baarmoederhalsafwijking

Behandelresultaten

Wat is het behandelresultaat bij baarmoederhalsafwijkingen in Gelre ziekenhuizen?

Vrouwen tussen de 30 en 60 jaar krijgen elke vijf jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. De huisarts of assistent maakt dan een uitstrijkje. Met het uitstrijkje wordt onderzocht of er afwijkende cellen zijn bij de baarmoederhals en baarmoedermond.

Je kunt afwijkende cellen krijgen door een infectie. Meestal ruimt het lichaam de afwijkende cellen op, maar niet altijd. Zijn er veel afwijkende cellen? Dan noemen we dat een baarmoederhalsafwijking.

Als er sterk afwijkende cellen in de baarmoederhals zijn, dan kan dit een voorstadium zijn van baarmoederhalskanker. Een eenvoudige behandeling kan voorkomen dat dit kanker wordt.

Soort behandeling
Tijdens de behandeling haalt de arts het weefsel met afwijkende cellen weg. Bij iets minder afwijkende cellen is dit soms ook nodig. Het weghalen kan op verschillende manieren. Meestal worden de cellen verwijderd met een verhitte metalen ‘lis’ (lisexcisie). De kans op bijwerkingen hierbij is klein.

Soms is het noodzakelijk om een kegelvormig stuk uit de baarmoeder te snijden. Bij deze operatie heb je een grotere kans op bijwerkingen. Het ziekenhuis houdt bij hoe vaak deze operatie wordt gedaan bij baarmoederhalsafwijkingen. Hoe lager dit getal, hoe meer vrouwen worden behandeld op de manier met de minste bijwerkingen.

Resultaat van de operatie
Drie tot negen maanden na de behandeling van de baarmoederhals krijgt de patiënt een uitstrijkje. Er worden dan wat cellen van de baarmoedermond gehaald. Het uitstrijkje wordt onderzocht in het laboratorium. Als er geen afwijkingen zijn, dan is de behandeling gelukt.


Meer informatie over baarmoederhalsafwijkingen

Olijf, netwerk van vrouwen met gynaecologische kanker Olijf, netwerk van vrouwen met gynaecologische kanker

Informatie van de overheid over bevolkingsonderzoek Informatie van de overheid over bevolkingsonderzoek

Informatie Baarmoederhalsafwijkingen/ Gelre ziekenhuizen, Locatie Apeldoorn Klik voor meer informatie

Informatie Baarmoederhalsafwijkingen/Gelre ziekenhuizen, Locatie Zutphen Klik voor meer informatie


Score

Bijgewerkt: 31-05-2017