Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen

Longkanker

Behandelresultaten

Wat is het resultaat van operaties bij longkanker in Gelre ziekenhuizen?

Longkanker is een ernstige, veel voorkomende vorm van kanker. Er zijn verschillende soorten longkanker, die ook verschillend behandeld worden: een operatie, bestraling, chemotherapie of een combinatie van deze drie. Daarnaast zijn soms ook nog andere behandelingen mogelijk.

Longkanker wordt vaak pas laat ontdekt, omdat de klachten in het begin niet zo opvallend zijn. Welke behandeling je krijgt, hangt af van het stadium van de longkanker. De meeste patiënten worden bestraald of krijgen een chemokuur. Een operatie heeft alleen zin als de hele tumor verwijderd kan worden.

Resultaat van de operatie
Bij een operatie is het belangrijk dat er geen kankerweefsel achterblijft. Dit verkleint de kans dat je opnieuw geopereerd moet worden. Een operatie is geslaagd als de randen van de operatiewond ‘schoon’ zijn (er geen kankercellen meer zijn), en als je geen complicaties hebt gekregen.

Vaak wordt tijdens de operatie een deel van de long verwijderd, maar soms is het ook nodig om de hele long te verwijderen. Dit zijn ingrijpende operaties. Daarom kijkt de arts goed of het herstel na de operatie loopt zoals verwacht en er geen complicaties optreden. Een complicatie kan ervoor zorgen dat je veel langer in het ziekenhuis moet blijven of dat je opnieuw geopereerd moet worden.

Ervaren artsen
Een operatie bij longkanker is risicovol. Over het algemeen verloopt de operatie beter als het ziekenhuis er veel ervaring mee heeft. De beroepsvereniging van artsen stelt vast hoeveel operaties een ziekenhuis jaarlijks minimaal moet doen. Voor een operatie bij longkanker is dat twintig keer. Doet het ziekenhuis deze operatie te weinig? Dan zal het ziekenhuis de operatie niet langer uitvoeren. De Inspectie voor de Gezondheidszorg houdt hier toezicht op.


Meer informatie over longkankerzorg

Longkanker Nederland, informatie over longkanker Meer informatie over longkanker

Keuzehulp longkanker Keuzehulp longkanker

Informatie longkanker/ Gelre ziekenhuizen, locatie Apeldoorn Klik voor meer informatie

Informatie longkanker/ Gelre ziekenhuizen, locatie Zutphen Klik voor meer informatie


Score

Bijgewerkt: 31-05-2017