Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen

Keurmerken

Algemeen

Welke keurmerken heeft het Rode Kruis Ziekenhuis?

Met een keurmerk laat een ziekenhuis zien dat het aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet. Soms heeft een ziekenhuis een bepaald keurmerk niet, terwijl het de zorg waarom het gaat wel levert. Dat wil niet automatisch zeggen dat de kwaliteit onder de maat is. Ziekenhuizen maken soms andere keuzes omdat het behalen van een keurmerk tijd en geld kost.

Er zijn keurmerken voor bijvoorbeeld de behandeling van een aandoening, maar ook voor de service die het ziekenhuis biedt aan patiënten. Deze keurmerken worden vaak gegeven door een patiëntenvereniging. Hoe lang een keurmerk geldig is, verschilt per keurmerk.

Naast keurmerken kan een ziekenhuis accreditaties behalen. Het ziekenhuis wordt dan door een onafhankelijk instituut beoordeeld op de kwaliteit van zorg.


Lees de toelichting van het Rode Kruis Ziekenhuis

Het RKZ heeft Kwaliteit hoog in het vaandel staan en is trots op haar vele keurmerken die dit onderschrijven. In verband met de kosten van de Keurmerken, moeten keuzes worden gemaakt in het aantal keurmerken waaraan wordt deelgenomen. Geen keurmerk voor een bepaald onderwerp betekent dus niet dat hiervoor geen aandacht is in het RKZ.

Algemene keurmerken voor kwaliteit en veiligheid:

Het Rode Kruis Ziekenhuis is sinds 2000 gecertificeerd volgens de Europese ISO-norm. Het RKZ was destijds het eerste ziekenhuis dat een kwaliteitssysteem ontwikkelde volgens de wereldwijd erkende ISO-normering. Elke halfjaar wordt een audit uitgevoerd om te beoordelen of nog aan de eisen wordt voldaan. Sinds 2012 is hieraan de accreditatie voor het veiligheidsmanagementsysteem (VMS) toegevoegd, die ook halfjaarlijks wordt herbeoordeeld.

Topkliniek voor apneu

De Slaappolikliniek van het Rode Kruis Ziekenhuis kreeg in oktober 2017 de maximale waardering van haar patiënten, namelijk 5 sterren bij het tweejaarlijks onderzoek van de Apneu Vereniging. Aan het onderzoek deden landelijk 5.100 patiënten mee. Het Rode Kruis Ziekenhuis is een van de zeven Nederlandse ziekenhuizen met 5 sterren en behoort al jaren tot de topklinieken voor  apneubehandeling in Nederland. Alleen slaapklinieken die bovengemiddeld presteren krijgen sterren.

Zorg voor moeder en kind:

Het RKZ is gecertificeerd door "Zorg voor Borstvoeding" met het WHO/UNICEF-certificaat “Beste zorg voor moeder en kind”, voor de afdelingen verloskunde, kraamafdeling, neonatologie en RKZ Kraamzorg.

De Kinder- en de kraamafdeling van het RKZ hebben al jaren Smileys voor hooggekwalificeerde zorg voor kinderen. De Smiley geldt ook voor de geboden zorg aan kinderen op het kinderbrandwondencentrum. Hiermee onderscheidt het RKZ zich op gebied van kindergezondheidszorg.

Zorg voor Medicatieveiligheid:

De ziekenhuisapotheek van het RKZ beschikt sinds 2014 over het GMPZ-certificaat. Daarmee voldoet de ziekenhuisapotheek aan strenge industrienormen voor medicatiebereidingen.

Zorg voor ouderen:

Het RKZ mag zich per 2017 een dementievriendelijk ziekenhuis noemen. Het RKZ ontving dit certificaat in oktober 2017 van de Stichting Alzheimer Nederland.

Zorg voor de voeding:

Onze voedingsafdeling voldoet geheel aan de landelijke hygiënecode volgens de HACCP-richtlijnen. Een certificaat hiervoor hebben wij niet aangevraagd.

Lees meer over alle keurmerken van het RKZ


Score

Bijgewerkt: 12-02-2018

Uitgelichte keurmerken

Alle keurmerken en accreditaties die het ziekenhuis heeft:

Inspectierapport

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) beoordeelt jaarlijks de kwaliteit van zorg. Er vindt dan een gesprek plaats tussen het ziekenhuis en de inspectie.

Meest recente verslag van het Rode Kruis Ziekenhuis