Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen

Wat is het resultaat van staaroperaties in het Rode Kruis Ziekenhuis?

Staar is een veelvoorkomende ziekte, en komt vooral voor bij ouderen. Als je staar hebt, dan zie je minder, of je ziet wazig. Ook in het donker, bij fel licht of bij kleurverandering heb je klachten. Dit komt omdat de lens in het oog troebel is.

Heb je ernstige klachten? Of word je door staar erg belemmerd in je dagelijkse bezigheden? Dan kun je geopereerd worden. Een behandeling met medicijnen is niet mogelijk. Per jaar worden ongeveer 160.000 staaroperaties gedaan in Nederland. Het is daarmee de operatie die het meest wordt uitgevoerd.

Resultaat van de operatie
Het is de bedoeling dat je na een staaroperatie beter ziet. De arts meet op twee manieren of de operatie is geslaagd. De eerste manier is een test met de letterkaart. Er wordt getest of je na de operatie meer regels ziet op de letterkaart.

De tweede manier is een controle of de operatie het verwachte resultaat heeft. Voor de operatie maakt de arts een inschatting van de (eventuele) brilsterkte die je na de operatie nodig hebt. Na de operatie wordt gecontroleerd of de inschatting klopt. De keuze voor de juiste sterkte van de kunstlens en de operatie zelf, zorgen ervoor dat de inschatting werkelijk wordt gehaald.


Lees de toelichting van het Rode Kruis Ziekenhuis

Sinds 2013 worden staaroperaties niet meer in het RKZ uitgevoerd maar in de RKZ Eyescan Oogzorgkliniek in Beverwijk.Meer informatie over staar

Oogvereniging Meer informatie over staar

Vergelijkingshulp staaroperaties  Vergelijkingshulp staaroperaties


Score

Bijgewerkt: 24-05-2017

Deze gegevens zijn niet beschikbaar. In de toelichting van het ziekenhuis vind je meer informatie.