Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen

Borstkanker

Behandelresultaten

Wat is het resultaat van de borstkankerbehandeling in Máxima Medisch Centrum?

Borstkanker komt vaak voor, vooral bij vrouwen tussen de 50 en 70 jaar. Ook jongere en oudere vrouwen en mannen kunnen borstkanker krijgen. Er zijn verschillende behandelingen: een operatie, bestraling, chemotherapie, hormoontherapie of immunotherapie. De meeste patiënten krijgen een combinatie van behandelingen. Een belangrijk resultaat van de behandeling is dat er geen kankerweefsel is achtergebleven na de operatie. Dit verkleint de kans dat de patiënt opnieuw geopereerd moet worden. De kans op een geslaagde operatie is groter als een arts deze operatie vaak heeft gedaan.

Resultaat van de operatie
Een operatie van borstkanker is geslaagd als de randen van de operatiewond ‘schoon’ zijn. Dat betekent dat hier geen kankerweefsel meer zit. Bij een borstsparende operatie is dat lastig omdat de arts zoveel mogelijk van de borst wil behouden. De beroepsvereniging van artsen heeft bepaald dat een goed ziekenhuis minstens 85 procent geslaagde operaties heeft. Anders gezegd: er mag bij maximaal vijftien procent van de geopereerde patiënten kankerweefsel achter blijven.

Nieuwe borstkankerpatiënten in behandeling
In 2015 kregen 17.099 mensen de diagnose borstkanker. Een ziekenhuis dat veel borstkankerpatiënten behandelt, heeft veel ervaring met borstkankerbehandelingen.

Keurmerk voor borstkankerzorg
De vereniging voor (ex-)borstkankerpatiënten Borstkankervereniging Nederland (BVN) geeft elk jaar het Roze Lintje aan ziekenhuizen die voldoen aan de eisen voor patiëntgerichte borstkankerzorg. Heeft een ziekenhuis geen Roze Lintje, dan wil dat niet automatisch zeggen dat de kwaliteit tekortschiet. Het Lintje is geen medisch keurmerk. Ziekenhuizen kunnen andere keuzes maken, bijvoorbeeld omdat het behalen van een keurmerk tijd en geld kost.


Meer informatie over borstkanker

Monitor Borstkankerzorg Onze pagina op monitorborstkankerzorg.nl

Borstkankervereniging Nederland De website van Borstkankervereniging Nederland

Meer informatie Op de website van het borstcentrum van het Máxima Medisch Centrum vindt u meer informatie.


Score

Bijgewerkt: 20-05-2016