Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen

Darmkanker

Behandelresultaten

Wat is het resultaat van de darmkankerbehandeling in Máxima Medisch Centrum?

Darmkanker komt vaak voor. Hoe ouder de patiënt, hoe groter de kans op darmkanker. Darmkanker kan op meerdere plekken in de darm voorkomen, maar vooral in de dikke darm. Eén derde van de patiënten met dikke darmkanker heeft kanker in het laatste deel van de dikke darm: de endeldarm.
Er zijn verschillende behandelingen: een operatie (zonder te snijden), bestraling en chemotherapie. De behandeling is afhankelijk van het stadium van de kanker. Sommige patiënten krijgen een combinatie van behandelingen.

Een belangrijk resultaat van de behandeling is dat er geen kankerweefsel is achtergebleven na de operatie. Dit verkleint de kans dat de kanker terugkomt. De kans op een geslaagde operatie is groter als een arts deze operatie vaak heeft gedaan.

Resultaat van de operatie
Vaak is een operatie de eerste stap bij de behandeling van darmkanker. Een operatie is geslaagd als de randen van de operatiewond ‘schoon’ zijn. Dat betekent dat hier geen kankerweefsel meer zit. Soms is het niet mogelijk om het kankerweefsel helemaal weg te halen. De operatie kan er dan wel voor zorgen dat iemand minder klachten heeft. Dit betekent dat er grote verschillen kunnen zijn in de resultaten van ziekenhuizen.

Ervaren artsen
Een darmkankeroperatie is een risicovolle operatie. De kans dat er complicaties zijn, is kleiner als de operatie wordt gedaan door een ervaren arts. De beroepsvereniging van artsen heeft bepaald dat een ziekenhuis elk jaar minstens 50 darmoperaties en 20 operaties aan de endeldarm moet doen. Als het ziekenhuis structureel minder van deze operaties doet, zal het stoppen met deze operatie. De Inspectie van de Gezondheidszorg houdt hier toezicht op.

Keurmerk voor darmkankerzorg
De Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal (onderdeel van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties) geeft jaarlijks een groen vinkje aan ziekenhuizen die voldoen aan de eisen voor patiëntgerichte darmkankerzorg. Heeft een ziekenhuis geen groen vinkje, dan wil dat niet automatisch zeggen dat de kwaliteit tekortschiet. Het vinkje is geen medisch keurmerk. Ziekenhuizen kunnen andere keuzes maken, bijvoorbeeld omdat het behalen van een keurmerk tijd en geld kost.


Meer informatie over darmkanker

Patiëntenwijzer darmkanker Meer informatie over de kwaliteit van darmkankerzorg van ziekenhuizen in uw omgeving

Stichting Patiënten Kanker Spijsverteringskanaal Meer informatie over kanker aan het spijsverteringskanaal

Meer informatie Op onze website vindt u meer informatie


Score

Bijgewerkt: 17-05-2016