Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen

Darmkanker

Behandelresultaten

Wat is het resultaat van operaties bij darmkanker in Ziekenhuis Amstelland?

Darmkanker komt vaak voor. Hoe ouder je bent, hoe groter de kans op darmkanker. Darmkanker kan op meerdere plekken in de darm voorkomen, maar vooral in de dikke darm. Eén derde van de patiënten met dikkedarmkanker heeft kanker in het laatste deel van de dikke darm: de endeldarm.

Er zijn verschillende behandelingen: een operatie (zonder te snijden), bestraling en chemotherapie. Welke behandeling je krijgt, hangt af van het stadium van de kanker. Soms krijg je een combinatie van behandelingen.

Resultaat van de operatie
Vaak is een operatie de eerste stap bij de behandeling van darmkanker. Het is belangrijk dat er na een operatie geen kankerweefsel achterblijft. Een operatie is geslaagd als de randen van de operatiewond ‘schoon’ zijn (er geen kankercellen meer zijn). Soms is het niet mogelijk om het kankerweefsel helemaal weg te halen. De operatie kan er dan wel voor zorgen dat je minder klachten hebt. Dit betekent dat er grote verschillen kunnen zijn in de resultaten van ziekenhuizen.

Complicaties na de operatie
Net als bij andere operaties, kun je na een darmkankeroperatie een complicatie krijgen. Bijvoorbeeld een nabloeding of wondinfectie. Een complicatie is niet altijd te voorkomen, maar het aantal complicaties zegt iets over de kwaliteit van zorg.

Ervaren artsen
Een operatie bij darmkanker is risicovol. Over het algemeen verloopt de operatie beter als het ziekenhuis er veel ervaring mee heeft. De beroepsvereniging van artsen stelt vast hoeveel operaties een ziekenhuis jaarlijks minimaal moet doen. Voor een operatie bij darmkanker is dat vijftig keer, bij een operatie aan de endeldarm is dat twintig keer. Doet een ziekenhuis deze operatie te weinig? Dan zal het ziekenhuis de operatie niet langer uitvoeren. De Inspectie van de Gezondheidszorg houdt hier toezicht op.


Lees de toelichting van Ziekenhuis Amstelland

Sinds 2016 worden rectumresecties niet meer in Ziekenhuis Amstelland gedaan.Meer informatie over darmkanker

Stichting Patiënten Kanker Spijsverteringskanaal Meer informatie over kanker aan het spijsverteringskanaal


Score

Bijgewerkt: 29-05-2017