Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen

Geboortezorg

Behandelresultaten

Hoeveel bevallingen in Ziekenhuis Amstelland zijn met een keizersnede of ruggenprik?

Als de zwangerschap goed gaat, dan kun je kiezen of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen (poliklinisch bevallen). Dit gebeurt onder leiding van je eigen verloskundige. Er kan ook een medische reden zijn om in het ziekenhuis te bevallen. Bijvoorbeeld vanwege een keizersnede of ruggenprik.

In Nederland worden minder kinderen geboren met een keizersnede dan in het buitenland. Het aantal keizersnedes neemt de laatste jaren wel toe. Een arts besluit om het kind te halen via een keizersnede als de gezondheid van de moeder en/of het kind tijdens de bevalling in gevaar komt. Soms is al voor de bevalling duidelijk dat een keizersnede nodig is. Dit is een geplande keizersnede.

Aantal geplande keizersnedes
Meestal is er een medische reden voor een geplande keizersnede, bijvoorbeeld als het kind in stuit ligt (met de billen naar beneden). Maar dit hoeft niet. Ook vrouwen waarbij het kind met het hoofd naar beneden ligt, en die voor het eerst bevallen, krijgen soms een geplande keizersnede. Het ziekenhuis houdt bij hoe vaak dit voorkomt. De reden voor dit soort geplande keizersnedes verschilt.

Ruggenprik tijdens nacht en weekend
Sommige vrouwen krijgen tijdens de bevalling medicijnen tegen de pijn. Vaak gebeurt dit met een ruggenprik. Dit is een snelle manier om het onderlichaam te verdoven. Landelijk is afgesproken dat je tijdens de bevalling altijd een ruggenprik moet kunnen krijgen in het ziekenhuis, dus ook ’s nachts en in het weekend. Er moet dan wel een gespecialiseerde arts zijn om de ruggenprik te geven. Een ruggenprik kan bijwerkingen en complicaties geven. Je overlegt daarom altijd eerst met een arts of een ruggenprik op dat moment, in jouw situatie, wenselijk is. Worden er ’s nacht en in het weekend weinig ruggenprikken gegeven in een ziekenhuis? Misschien is er dan niet altijd een gespecialiseerde arts beschikbaar. Maar er kan ook een andere reden zijn. In sommige ziekenhuizen vragen vrouwen vaker, of juist minder snel om een ruggenprik.


Meer informatie over geboortezorg

De Verloskundige, beroepsvereniging verloskundigen Meer informatie


Score

Bijgewerkt: 29-05-2017