Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen

Verwijde buikslagader

Behandelresultaten

Wat is het resultaat van operaties aan een verwijde buikslagader in Ziekenhuis Amstelland?

Als de wand van een slagader dun is, dan kan er een verwijding of uitstulping ontstaan. Dit heet een aneurysma. Zo’n verwijding komt het meest voor in de hoofdslagader van de buik.

Je hebt als patiënt niet altijd klachten. Vaak wordt het bij toeval ontdekt. Het is dan belangrijk om regelmatig in het ziekenhuis te laten controleren of de verwijding in de buikslagader niet groter wordt.

Is de verwijding groot of lekt hij? Dan kun je klachten krijgen, zoals buikpijn en rugpijn. Ook loop je het risico dat de buikslagader scheurt. Een operatie is dan de enige behandeling. Deze operatie is gevaarlijk, en de kans op complicaties is groot. Je kunt bijvoorbeeld een nabloeding krijgen of een infectie aan de wond. De arts besluit samen met de patiënt of een operatie nodig is.

Resultaat van de operatie
Tijdens de operatie wordt een kunststof buisje (prothese) in de slagader geplaatst. Dit kan via een buikoperatie of via de lies. De operatie is geslaagd als de prothese op de juiste plek zit en je geen complicaties hebt gekregen na de operatie.

Ervaren artsen
Een operatie aan een verwijde buikslagader is risicovol. Over het algemeen verloopt de operatie beter als het ziekenhuis er veel ervaring mee heeft. De beroepsvereniging van artsen stelt vast hoeveel operaties een ziekenhuis jaarlijks minimaal moet doen. Voor een operatie aan een niet-gescheurde verwijding in de buikslagader is dat twintig keer. Doet het ziekenhuis deze operatie te weinig? Dan zal het ziekenhuis de operatie niet langer uitvoeren. De Inspectie voor de Gezondheidszorg houdt hier toezicht op.


Lees de toelichting van Ziekenhuis Amstelland

Ziekenhuis Amstelland werkt op dit gebied samen met VUmc waarbij lateralisatie afspraken zijn gemaakt over de abdominale aneurysma chirurgie. De ingreep vindt vanaf 1-1-2015 niet meer op locatie Amstelland plaats.Meer informatie over verwijde buikslagader

Hart&Vaatgroep, informatie over de behandeling Hart&Vaatgroep, informatie over de behandeling

Patiëntenwijzer Kies uw vaatzorg Patiëntenwijzer Kies uw vaatzorg


Score

Bijgewerkt: 29-05-2017

Deze gegevens zijn niet beschikbaar. In de toelichting van het ziekenhuis vind je meer informatie.